Магнус Карлсен, актуален световен шампион в шахмата и считан за гения на новото време в играта, изуми в една съвсем друга област.

Норвежецът се оказа шести в генералното класиране на играта Fantasy Pemier League, където участват 7 154 113 фенове от цял свят. Те подбират и подреждат отбор с играчи от Висшата лига на Англия и печелят точки всеки уикенд според тяхното представяне на терена за тимовете им.

Карлсен е шести в класирането в света, което е невероятно постижение.

Той е натрупал с отбора си с име Kjell Ankedal 1077 точки за първите 16 кръга от първенството.

В 11-орката му в момента личат трима играчи от Ливърпул (Александър-Арнолд, Салах и Мане), трима от Тотнъм (Газанига, Сон и Деле Али), двама от Шефийлд Юнайтед (Лундстрьом и Мусе), двама от Лестър (Суюнджу и Варди) и един от Челси (Абрахам).

"Това е късмет - обясни Карлсен в Лондон, където играе на турнира London Chess Classic. - Следя мачовете и понякога дори не пипам състава."

Магнус е голям фен на футбола, а като всеки норвежец е луд по английската игра. Той е изявил желание тази вечер да гледа на живо Уест Хем - Арсенал, ако партиите от турнира позволяват.

Неговият възход в играта за "виртуални футболни треньори" не е случаен. В миналите два сезона шахматният гений неизменно е бил сред първите 500 в крайното класиране, но никога толкова напред, колкото е сега.

Куриозно, през миналото лято той седна за партия шах с Трент Александър Арнолд от Ливърпул, който е запален по играта. А сега Магнус го е включил в отбора си във Fantasy лигата и защитникът на "червените" му носи точки в нея...