Говорителката на организационния комитет на зимната Олимпиада в Китай предизвика вълна от реакции като намеси сериозно политиката в свой коментар.

Джиарон Ян говори по две от трите най-наболели теми около Китай, а именно - Тайван и отношението към уйгурските мюсюлмани в източната част на страната. Пропусната бе само темата Тибет.

При това Ян го направи в ролята си на официален говорител на игрите, заради което рекацията от думите и бе доста сериозна.

По време на един от ежедневните си брифинги, тя бе попитана дали делегацията на Тайван ще участва на церемонията по закриване на игрите. Такава отсъстваше от откриването.

"Има само един Китай. Няма Китайско Тайпе, Тайван или каквото и да е, това е свещена китайска територия", заяви Ян, звучейки по-скоро като диктатор, а не като говорител на Олимпиадата.

Макар в света на спорта самопровъзгласилата се за независима държава Тайван да се разглежда като отделна страна, то в политическо отношения островът е признат от малко страни.

Все пак Тайван получава неофициална подкрепа от Европейския съюз, който насърчава местните власти да търсят по-силна политическа независимост от Китай.

Ян също така нарече лъжа твърденията за репресии, лагери на смъртта и зверства срещу уйгурските мюсюлмани от далечния изток на страната.

"Това са лъжи на организации, които искат да злепоставят Китай в очите на целия свят. Няма никакви трудови лагери, хората там живеят нормален и спокоен живот", заяви тя.

Именно тези теми, заедно с Тибет, бяха причина за сериозен дипломатически бойкот на игрите, който включваше официалните делегации на САЩ, Канада, Великобритания, Дания, Белгия и други западни страни.