Докато България се чуди къде ще играе европейската си квалификация срещу Унгария в четвъртък, своите проблеми има и най-слабият футболен тим в Африка - този на Сомалия.

Сомалийците, които са 196-и в ранглистата на ФИФА, са на дълъг лагер в Тунис преди старта на световните квалификации.

За националния тим на страната пътят към Мондиала започва с гостуване на Алжир, както и с домакинство на Уганда, което ще се играе в Мароко, защото в Сомалия няма стадион, който да покрива дори и африканските стандарти за провеждане на мач.

Дори това обаче не е най-големият проблем на сомалийците, а става въпрос за бягството на играчи.

Един от тях, без да се назовава името му, вече е успял да избяга от лагера на националния тим в Тунис, като според съотборниците му той е заявил, че планира да намери кораб или друг плавателен съд и да прекоси Средиземно море, търсейки по-добър живот в Европа.

Ситуацията нито е прецедент, нито е нещо неочаквано за страни като Сомалия, а примерът го видяхме от страна на съседна Еритрея, която доброволно се отказа да участва в световните квалификации.

Властите в страна открито обявиха, че се притесняват от масово бягство на играчите по време на гостувания, заради което предпочитат просто Еритрея да не участва в международни мачове.

Страната попадна в група с водач Мароко, като именно гостуването в най-северната част на континента е притеснило властите.