Сексистки скандал се разрази на церемонията по връчването на "Златната топка" в Париж в понеделник вечер.

Лука Модрич спечели отличието, прекъсвайки 10-годишна доминация на Лионел Меси и Кристиано Роналдo, но това не хвърли сянка върху първата победителка при жените.

За първи път наградата бе връчена на призьорка в нежния пол, което потвърждава бързото развитие на женския футбол. Норвежката нападателка на Лион Ада Хагерберг заслужено триумфира, но една от основните теми в световните медии е друга.

При връчването на наградата известният френски диджей Мартин Солвейг попита норвежката дали може да танцува с популярното движение "туърк" ( от англ. "twerk", провокативен танц, който включва движение със седалищните части б.а.). Въпросът видимо смути Хагерберг и тя бе готова да напусне сцената.

Минути след церемонията Солвейг написа, че се е извинил на победителката. Мненията за поведението му са разнопосочни, но едно е сигурно - това е неуважителен въпрос към първата носителка на "Златната топка.

Най-остра бе реакцията на британския тенисист Анди Мъри, който попита: "Какъв въпрос зададоха на Мбапе и Модрич? Предполагам, че нещо свързано с футбол. Не преувеличавам и това не е шега. През целия си живот съм в спорта и нивото на сексизъм е нереално".

Свикнали сме да слушаме неоснователни претенции на хора като колежката му Серина Уилямс, която използва думата "сексизъм" за добро утро. В случая обаче поведението на известния френски диджей не бива да бъде оправдавано.