В дните преди у нас да се избере Спортист на годината за 2019-а, новините за аналогичната класация във Великобритания са интересни. Там тя се нарича "Спортна личност на годината", като е изключително престижна, а често я печелят хора с огромна глобална популярност.

И тази година класацията Spoty - както е наричана, не разочарова. Първи стана Бен Стоукс, героят на нацията от Световното първенство по крикет, което Англия спечели. Финалът бе толкова драматичен, че бе решен с последния удар, а именно Стоукс бе главното действащо лице.

Той е първият състезател по крикет, който печели Spoty от 14 години насам.

Вероятно дотук нищо не ви изненадва - все пак говорим за британците, за които крикетът е нещо като втора религия. Но чуйте имената в първата шестица, останали зад Стоукс.

- Люис Хамилтън, спечелил шестата си световна титла във Формула 1, безспорен номер едно за годината в моторните спортове и звезда с милиони фенове по света.

- Дина Ашър-Смит, световна шампионка на 200 м от първенството по лека атлетика в Доха, втора на 100 м, донесла и сребро в щафетата.

- Катарина Джонсън-Томпсън, световна шампионка в петобой от Доха.

- Антъни Джошуа, върнал си световната титла в тежката категория на бокса, световна суперзвезда.

- Рахийм Стърлинг, ас на Манчестър Сити и английския национален отбор, който направи шеметна година и спечели 4 трофея с клуба си.

Стоукс обаче надви всички с най-много гласове. И обяви от трибуната, че признанието е "сбъдната мечта" и никога сам не би гласувал за себе си пред изброените по-горе атлети.

Всички те присъстваха на церемонията, макар да не бяха победители. Нямаше обидени или бойкотиращи, което е идеален момент да бъде напомнено на някои родни спортни и футболни герои, защото случаи за обратното отношение към колеги покрай подобни церемонии през годините у нас не липсват.