Организаторите на игрите в Париж продължават да разкриват детайли "от кухнята", като някои новини са буквално от там.

В понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон и председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах инспектираха ресторантите в олимпийското село и се храниха редом с първите спортисти, настанени там.

А покрай визитата на двамата бяха обявени и подробности около менюто на атлетите по време на Олимпиадата.

От него е извадена любимата храна на Юсеин Болт.

Светкавицата от Ямайка изяде над 1000 пилешки хапки (100 порции за 32 дни) по време на престоя си в Пекин за игрите там преди 16 години. Което не му попречи да спечели златото на 100 и на 200 м.

Сега в менюто няма пилешки "нъгети", хапки или крилца. Такива изобщо няма да бъдат включвани в това, което се приготвят в ресторантите. Основният от тях е за 3500 спортисти, които едновременно могат да се хранят в него. Общо малко над 11 хиляди олимпийци от цял свят ще вземат участие в игрите.

Снимка: AP/БТА

Главен готвач Филип Вюрц, който е с много сериозна репутация във Франция и Западна Европа изобщо, е назначен за отговорник за храненето на спортистите по време на Олимпиадата. Той разкри пред Макрон и Бах, че са предвидени 40 000 порции "стандарт на Мишлен ресторанти" храни за дните на игрите, като те са част от богатото меню.

То включва месо и сирене, произведени в специално подбрани ферми от организаторите, екологично чисти храни, основно базирани на растителни продукти. Няма да има пържено месо, никакви бургери (каквито имаше в олимпийското село на Токио 2020 и Рио 2016), като се спира с практиката да се поръчват готови менюта от ресторанти за бързо хранене. Всичко се приготвя на място от армия експерти в кухнята.

Ще има и глезотии - овче сирене от Южна Франция, трюфели, домашни яйца от няколко производители в околностите на Париж, както и снабдяване с млечни продукти от Гаскония. Всичко това се прави, за да се осигури максимален комфорт на атлетите и те да не излизат да се хранят из обекти в Париж. А това би могло да доведе до проблеми, които да ги спрат или да им попречат да са пълноценни в състезанията.

Отборите са приели с охота предложените менюта, макар да има и изключения. Австралийците се водят четирима готвачи, които настояват да бъдат част от кухнята в ресторанта и да приготвят специални храни в определени дни за атлетите от тази страна. Подобни изисквания има и делегацията от Бразилия.

Южнокорейците са изискали в менюто да има тяхното национално ястие кимчи, а основните храни за спортисти - печено пилешко месо, ориз, паста и риба, са най-честата част от менюто и фигурират всекидневно в големи количества.

Ресторантът в олимпийското село е построен изцяло за игрите, като ще остане функционален и след тях за гражданите на Париж.

"Това е най-голямото заведение за хранене в света - каза шеф Вюрц. - Спортистите, които вече са тук, са изумени от архитектурата, от удобствата, както и от качеството на храната."

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА