Тимът на Конго написа история и изтанцува лудешки танц на победата насред игрището в залата в Гиза, след като победи за първи път в мач от световно първенство по хандбал. Тимът надви Ангола с 32:31.

Така този отбор затвърди добрите впечатления, които така или иначе оставяше досега на първенството.

Конгоанските дебютанти паднаха три пъти в много тежката си група от Аржентина 22:28, 27:34 от Бахрейн и 19:39 от олимпийския шампион Дани. Но в нито един от двубоите не се предадоха, а култовият 130-килограмов пивот Готие Тиери Мвумби се превърна във вайръл звезда на турнира.

Той изглежда съвсем не като спортист, огромен, с видимо възмъничка фланелка за огромното тяло, висок 192 сантиметра и ... безпощаден в изстрелите си. Вкара по 4 гола на Аржентина и Дания, а на Бахрейн наниза пет.

Ефективността му е невероятна - от 19 удара е вкарал 15 пъти на първенството (с двете попадения и срещу Ангола).

Световните медии го нарекоха "Шакийл О`Нийл на хандбала" заради физиката му, а самата баскетболна суперзвезда в Туитър написа, че следи турнира и публикациите около Готие, както и, че му стиска палци.

Конго отпадна от елиминациите за първите места на световното, но отиде в групата от четири отбора, наречена Президентска купа.

Там са още Ангола, Тунис и Кабо Верде, а тя разпределя местата от 25-о до 29-о място.

И на старта на тази фаза от Мондиала, Мвумби се разписа два пъти, а дебютантите биха анголците. След което направиха култов танц на терена, пееха и се забавляваха. Това е смисълът на спорта, нали?

Лидер и в празненствата, както и на терена, а и в опитите да се популяризира глобално участието на този колоритен отбор на турнира, бе... естествено, хандбалният Шак.