Ето историята на хазартната фирма и хората, които стоят зад така популярните Bet365 спортни залагания.

История

Основан през 2000 г., Bet365 е уебсайт за хазарт, достъпен на 17 езика и 29 валути с уникална история и структура на компанията.

Докато подобни компании, установени в Обединеното кралство, оттогава са се преместили в офшорка за по-ниски данъци, Bet365 е частна собственост и се намира в Стоук он Трент (Стафордшир, Англия, Великобритания), където всеки от собствениците е роден и израснал.

Това е един от най-големите хазартни сайтове в света - по-мащабен от онлайн версиите както на William Hill, така и на Ladbrokes.

Кои стои зад Bet365?

Bet365 е семеен бизнес, с 50,2% от собствеността на основателката на компанията Денис Коутс. Брат ѝ Джон Коутс и баща ѝ Питър заедно имат 43,1% собственост, а малкият остатък се поема от други акционери.

В допълнение към уебсайта за залагания на Bet365, компанията притежава 84,4% дял във франчайза на английската Висша лига Stoke City FC, на който председател е Питър Коутс. Както се знае, той е смятан за букмейкър, а дъщеря му Денис е оглавила разширяването на бизнеса.

Питър Коутс

Питър Коутс е роден в бедност през 1938 г. в Стоук он Трент (Англия, Великобритания) като най-малкото от общо 14 деца. Баща му е бил миньор и запален фен на местния професионален футболен отбор, Стоук Сити Потърс.

Питър е напуснал училище на крехката 14-годишна възраст, за да работи в офис и може би е накарал баща си да се гордее, когато като млад се е записал да играе с аматьорския отбор на Потърс. Не достатъчно добър, за да достигне най-високото ниво, той е продължил да играе футбол за Goldenhill Wanderers и Kidsgrove Athletic, преди да се откаже от спорта през 1961 г. на 23 години.

След това е влязъл в казармата и при освобождаването си заема позиция в ресторанти Wimpy, където достига до длъжността регионален мениджър.

Кариерата на Питър като бизнесмен започва в края на двадесетте му години, когато основава фирмата Stadia Catering, която предоставя кетъринг услуги на футболните игрища. Stadia се обединява с Lindley Catering през 1968 г., а Питър работи като председател от 1968-2001 г. Объркването относно това, че е букмейкър, идва от факта, че той е бил доста запален инвеститор. Той купува няколко обекта за залагания през 1974 г., които след това ще се превърнат във веригата, известна като Provincial Racing. Именно тя, чрез редица придобивания, впоследствие нараства до 59 обекта.

Provincial Racing са само един от многото бизнеси, с които се е занимавал Питър. Както бе споменато, докато притежаваше тези обекти, той беше и председател на Lindley Catering. Освен това през 1983 г. той основава радиостанцията Signal 1, а през 1989 г. купува мажоритарен дял в любимия си футболен клуб - Stoke City FC. Той работи като техен председател до 1997 г., преди да продаде акциите си през 1999 г. за 3,5 милиона паунда.

През май 2006 г. обаче Bet365 изкупи обратно всички продадени акции и той си възобнови председателството на Stoke City FC. Към днешна дата той е обявен за 25-ия най-богат човек във футбола.

Джон и Денис Коутс

Джон и Денис Коутс са съизпълнителни директори на Bet365 и двама от най-затворените лица по отношение на медиите, които ще намерите в хазартния бизнес. Нито един от тях не се е съгласил за даването на едно пълно интервю до 9 години след стартирането на уебсайта на Bet365.

От това, което може да се разбере от тези интервюта е, че докато е била тийнейджърка, Денис е работила като касиер в един от обектите за залагания на баща си. Той е бил свързан с малкия страничен бизнес до фирмата за кетъринг, която е обслужвала футболни игрища.

След като е получила първа степен по иконометрия от местен университет, Денис е станала оперативен мениджър на франчайза на обектите за залагания. Тя го описва като "шепа боклучави магазини", които е трябвало да подобри.

Нейният брат Джон е заявявал в различни интервюта, че работи заедно с Денис от края на 90-те години. Той е видял колко бързо е успяла да се справи тя с нарастването на онлайн залаганията и бизнеса и споделя искреното си възхищение от всичко постигнато до този момент.