Хулио Чавита е сред популярните спортни журналисти в Аржентина, но от няколко дни името му е познато по всички краища на света.

Именно той бе човекът, съобщил за смъртта на Диего Марадона през вестник "Clarin", където работи като редактор.

В кариеррата си Чавита е правил десетки интервюта с Диего, но признава, че редовете за неговата смърт са били най-трудните, свързани с футболната легенда.

"Отне ми около 30 минути, за да започна да пиша. Дълго време стоях и не можех да напиша нито ред. Също така чаках потвърждение от две места. Мой колега получи съобщение с текст "той е мъртъв". След това аз се свързах с близък на Диего, който ми потвърди ужасната новина. Бях си вкъщи, веднага щом новината бе публикувана, просто паднах и започнах да плача пред компютъра си. 

Почти всеки ден пишех за Диего. Знаех, че е в депресия и изобщо не е добре както физически, така и психически. В сряда получих съобщение, че е получил инфаркт. Съобщих на света за смъртта му около 2 часа, след като тя бе факт.

Източникът ми твърди, че Диего е станал от леглото, а след това се е върнал обратно и е получил инфаркт. Това е и версията, която главният прокурор съобщи публично часове по-късно.

Аз не вярвам, че е било така. Според мен той е починал в съня си, легнал си е около 23 часа предната нощ, а племенникът му е последният, който го е видял жив.

В съда са накарали медицинската сестра да излъже. Лекарите се грижеха денонощно за него, но в дома му нямаше дефибрилатор. Това не е нормално за пациент със сърдечни проблеми. Може би Марадона щеше да е жив, ако бе в болница, но пък и той бе голям инат, не искаше да ходи никъде.

Аз ще остана човекът, уведомил света за смъртта на Диего Марадона. Това не променя живота ми, няма да стана по-важен заради тази новина. Получавам поздравления от хора и колеги, но не виждам особена причина това да се случва", разказа той.