Финалите в Националната хокейна лига откриха една странна гледка за тези, които в останалата част от сезона не следят мачовете в най-силното първенство по хокей на планетата.

Те може да са пропуснали как започват и завършват мачовете у дома на Флорида Пантърс, но тъй като този тим стигна до серията за Купа "Стенли" срещу Вегас Голдън Найтс, тук вече зрелището стана глобално достояние.

А то е малко стряскащо - ледът е покрит от гумени, пластмасови и плюшени плъхове, хвърляни от трибуните. След някои двубои са стотици, дори хиляди. Още на загрявката се появяват между стиковете на играчите, които ги подмятат наоколо.

"Мелънби!", отвръща бодро фен, запитан защо носи гумен плъх с червени очи към залата. И това е отговор, който не дава почти никаква яснота за присъствието на странния атрибут в ръцете му. Но историята е култова.

Снимка: Getty Images

Ето я.

Флорида Пантърс се появява в НХЛ през 1993 г., един от новите отбори в лигата. Първоначално е подкрепян от канадски граждани на щата Флорида, като залата, която ползва е в Маями. Но се разбира бързо, че интересът към хокея наоколо не е малък, та за пет сезона Пантерите сменят дома си и се отделят в собствената си нова зала, която е в Сънрайс. И я пълнят безотказно за всеки мач.

Но една история става култова и - както при всеки друг отбор от НХЛ, оформя традиция, която се спазва стриктно с десетилетия.

Преди първия домакински мач за сезон 1995-96 г., играчите са в съблекалнята около два часа преди двубоя. Датата е 8 октомври 1995-а, а съперникът - Калгари Флеймс. Но през помещението минава голям плъх, което ужасява някои от играчите, а служителка на отбора, която подрежда екипите, с писъци се качва върху масата за масажи.

Но звездата на тима Скот Мелънби (долу) реагира светкавично - взима стика и с мощен удар праща плъха в стената. Разбира се, това е смъртоносно за гризача, а по стика дори остават кървави следи. Или поне - така разказват съотборниците на Мелънби, може и да е поукрасено.

Снимка: Getty Images

Със същия стик той излиза и вкарва два гола в мача, а този сезон завършва с рейд до финалите за Купа "Стенли", загубени с 0-4 от Колорадо.

Историята придобива публичност, а във Флорида се раждат две традиции. Когато някой играч на тима вкара два гола, това се нарича "раттрик" (игра на думи - като хеттрик, но от думата рат, плъх - б.р.). И преди всеки мач ледът е обсипван с плъхове-играчки, за да донесе това късмет на отбора. Което остане - хвърля се след края. За какво да го носиш у дома?

Продават ги около залата за цена между 6 и 14 долара, в зависимост от големина, материал на изработка или цвят. Става все по-модерно феновете да пишат посвещение по плъховете, особено, ако не са черни. Или да си пишат имената...

Гледката наистина е странна, а традицията има своята доста "кървава" история за начало.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images