Едва ли някога феновете са си представяли, че за провеждането на футболен мач ще е необходима стълба за самолет.

Ето, че в немската Бундеслига и по-специално на "Ред Бул Арена" в Лайпциг, това е факт.

Заради новите противоепидемични мерки за провеждането на двубоите, отборът на РБ Лайпциг трябваше да наема самолетна стълба от местното летище. Причината е в правилото за резервните играчи. Според него, между резервите на тима трябва да има разстояние от поне два метра.

Спазвайки това правило, резервните скамейки на всеки тим се оказаха недостатъчни да поберат треньорския щаб заедно с резервите. Заради това част от играчите заемахе места на трибуните, вместо на резервната скамейка.

Това не представлява особен проблем за 17 от стадионите в Бундеслигата, но се оказа истинско предизвикателство в Лайпциг, където директен достъп между трибуните и терена няма.

Трибуните започват от височина три метра, а играчите трябваше да заобикалят сериозно разстояние, за да заемат местата си, или когато отиват да загряват край тъчлинията.

Така РБ Лайпциг реши проблемите си със самолетна стълба, която резервите на двата тима използват, за да се настанят на трибуните.

Естествено, правилото за разстоянието между резервите е доста спорно, защото в крайна сметка те делят една съблекалня, също така тренират заедно всеки ден.

Наглед няма причина да бъдат раздалечавани по време на самия мач, но пък това са новите правила на футбола, а изглежда ще трябва да се съобразяваме с тях още дълго.

А летището в Лайпциг вероятно ще остане още дълго без една от своите стълби.

Снимка: Getty images/Gulliver photos