Бирената миля е едно от най-колоритните и забавни състезания, което набира популярност по цял свят.

В събота се проведе неговият еквивалент на световни финали, като за поредна година рекордът бе подобрен.

Шампион на надпреварата стана канадецът Кори Белимор, който завоюва трета световна титла и се превърна в първия човек, завършил това странно състезание за по-малко от 4:30 минути.

Вероятно се питате какво точно представлява Бирената миля.

Това е състезание, в което бегачите трябва да изминат една миля, което 1,6 километра, като също така трябва да изпият и четири бутилки бира от 330 милилитра.

Състезанието се провежда на лекоатлетическа писта с дължина от 400 метра, като с началния сигнал участниците отварят първата бира, пресушават я и хукват да бягат. В края на всяка от четирите обиколки те изпиват по една бутилка бира.

И така в края на състезанието са навъртяли четири обиколко по 400 метра и са изпили 1,32 литра бира.

Голямата звезда в това шоу се казва Кори Балимор, който показа завидни умения както в пиене, така и в бягането, като завърши цялото състезание за 4:28 минути.

При първат си световна титла през 2016-а, той бе с 21 секунди по-бавен, като сам призна, че му е отнело огромно количество бира и много обиколки с високо темпо, за да успее да свали резултата си.

А колоритната бирена надпревара не е запазена територия само за мъжете. В Манчестър се проведе и женска надпревара, която американката Алисън Морган спечели с време от 6:32 минути.

Надпреварата има още разновидности като щафети, а опитите на олимпийски бегачи да поставят добър резултат никога не завършват добре, защото очевдино пиенето на бира на екс не им се отразява добре.