Имената на двама от най-успешните футболни треньори през новия век - Пеп Гуардиола и Карло Анчелоти, попаднаха в публикуваните "Досиета Пандора".

Международният скандал, свързан с разкритите офшорни сметки на световни лидери, не подмина и футбола, като притежател на подобна сметка се оказа треньорът на английския шампион Манчестър Сити, както и този на Реал (Мадрид) - Карло Анчелоти.

Гуардиола, който постигна огромни успехи с Барселона, Байерн (Мюнхен) и Манчестър Сити, е имал офшорна сметка на територията на Андора. Страна, която много испански богаташи използват заради облекчените данъчни закони.

Във въпросната сметка Гуардиола е държал около 500 000 евро, получени от катарския Ал-Ахли още като футболист. Той не е декларирал тези пари пред испанското правителство.

Пеп е свързан с регистрираната в Панама компания - "Repox Investments, която Банката на Андора е създала, за да защити името на Гуардиола. Така той официално не е фигурирало никъде.

В скандала изникна и името на Карло Анчелоти, който към момента е начело на испанския гранд Реал (Мадрид).

Италианският специалист е свързан с компанията "Vapia Limited", регистрирана на Британските Вирджински острови и управляваща около 25 милиона евро.

Според публикуваните информации, чрез тази сметка Анчелоти е спестил около 1 милион евро данъци към Испания.

В списъка бе и футболистът на ПСЖ - Анхел Ди Мария, като очакванията са в следващите дни да има още доста хора от света на футбола в доклада.