Всичките протести и кампании под наслов "Black lives matter", застигнаха и футболните коментатори.

Проучването на "RunRepeat", финансирано от Асоциацията на професионалните футболисти, обхвана 80 футболни двубоя от петте големи европейски първенства, като показа различно отношение на коментаторите към играчите с различен цвят на кожата.

Според публикуваните резултати, белите играчи постоянно получават похвали за играта си, професионализма и интелигентността на терена.

Когато пък става въпрос за цветнокож играч, единствените положителни качества, които се изтъкват, са физическите.

"Непрестанното възхваляване на играчите с по-светъл цвят на кожата и критиките към тези с по-тъмен, създава във футболните фенове предпоставки за расизъм", написаха от "RunRepeat".

Джейсън Лейт, който е президент на Асоциацията на професионалните футболисти, пък е изключително щастлив, че вече може да говори с факти за различното отношение към играчите с различен цвят на кожата.

"Ако анализирате двама еднакви играчи, но с различен цвят на кожата, винаги ще се намерят причини да се изтъкнат предимствата на белия.

Друг пример, за който вече имаме доказателство е, че грешките на цветнокожите играчи са далеч по-критикувани. След тях наблюдаваме продължителни критики, докато при грешка на бял футболист, коментаторите винаги намират оправдание за него.

Трябва да изкореним двойните стандарти в нашия спорт", сподели той.

В изследването са включени мачове от елитните първенства на Англия, Германия, Италия, Испания и Франция.

В тях са открити 2074 подобни ситуации, които засягат 643 играчи.