Макар Саудтиска Арабия да продължава да пръска милиарди във футбола си в опит да изчисти имиджа на цялата страна чрез спорта, политиката не спира да се преплита с най-популярния спорт.

Един от новите звездни тимове в страната - Ал Итихад, който привлече носителят на "Златната топка" Карим Бензема и световния шампион Нголо Канте, отказа да играе мач от Шампионската лига на Азия.

Това се случи в Иран, а по-запознатите с динамиката на Близкия Изток знаят, че отношенията между двете страни не са особено гладки.

Двете страни дълго време нямаха дипломатически взаимоотношения, a в последните години мачовете между ирански и саудитски тимове се играеха на неутрален терен заради забраната на саудитски граждани да посещават Иран.

Поне това правило вече не важи, но очакваната с огромен интерес визита на Ал Итихад на Сепахан бе отложена, макар и временно.

Причината е, че домакините разположиха на пистата на стадиона три бюста на Касим Сюлеймани. Ирански генерал, който загина през 2020-а в Ирак и е със статут на герой в страната.

Той обаче е доста спорна фигура за останалия свят, включително и в региона, а саудитската делегация сметна разполагането на неговите бюстове за политическа провокация.

Именно заради това Ал Итихад отказа да изиграе мача и на този етап няма яснота как ще бъде разрешен случаят.