Сериозен брой полицаи и жандармерия блокира изцяло пространството около стадионите на Цървена звезда и Партизан в центъра на Белград.

Акцията е започнала през нощта на сряда срещу четвъртък, а от тази сутрин никой не се допуска да влезе или излезе от двете арени.

Домовете на двата гранда не само на сръбския, но и на балканския футбол, са съвсем близо - делят ги няколкостотин метра (разстояние като от "Българска армия" до "Васил Левски" в София, приблизително).

Днес целият парк е пълен с полицаи, а входовете и изходите на "Райко Митич" (или "Мала Маракана") и "Партизан" (наричан и със старото си име ЮНА), са напълно изолирани.

Полицейски джипове, както и униформени на коне са изпълнили паркингите около двата стадиона. Според сръбските медии, такава акция около футболните колоси на страната не се помни.

Нито един отбор не е допуснат да тренира - детски, юношески или мъжки такъв. Служителите са оставени при колите си и не са пуснати в офисите, а от помещенията на ултрасите на южната на ЮНА, са изведени няколко души.

Според агенция B92 арестите са 17 дотук.

Акцията идва след дългогодишни слухове, полупотвърдени или някои съвсем явни доказателства, че зад двете огромни като численост публики и техните ядра от най-крайни хулигани се крият криминални групировки.

Нинослав Смолич, който е началник на Групата за борба с организираната престъпност на Сърбия, даде пресконференция в следобедните часове по темата.

Той поясни, че акцията е срещу организирана група, отговорна за много тежки криминални деяния.

"Тя се е криела зад групировка на фенове на Партизан през цялото време - каза Смолич. - Всеки от хората, които е задържан, е разследван дълго време и сме наясно какво са извършили. Тези хора са убивали и са измъчвали граждани. Вярвайте на полицията, знаем какво правим."

15 ареста са направени днес, а двамата основни заподозрени в акцията бяха заловени ден преди нея. Техните имена са Велко Беливук и Марко Миликович. Те са били основната движеща сила на организирана престъпна група, която е и фракция в ултра групите на "черно-белите". Докарани са тази сутрин на стадиона под охрана и с белезници, за да посочат скривалища из помещенията. Неофициални информации сочат, че от там са иззети големи суми пари в брой, оръжение и т.н. 

Беливук е популярно име в криминалните среди в Сърбия, като е свързван с множество престъпления, включително убийства, както и връзки с политически партии около протестни и други мероприятия, на които е организирал присъствие от хората си. Той е един от най-известните лидери на агитката на Партизан от години и повечето негови снимки или видеа са с фенски фланелки на отбора и от мачове.

Засега няма данни за арести на стадиона на Звезда, но там също са извършени претърсвания на трибуната на ултрасите. Очаква се нова информация за всички действия на униформените през деня да има по-късно тази вечер.

Общо 30 помещения на двата стадиона и из парка около тях са изцяло обискирани и след това запечатани от полицията, като остават под нейно наблюдение.

Снимка: Getty Images