Полската лекоатлетка Мария Андрейчик си спечели световна слава не толкова с изявите на спортната сцена, колкото с благородния жест, който направи след Олимпиадата.

25-годишната Андрейчик спечели сребърен медал в хвърлянето на копие, но реши да продаде своето отличие с цел благотворителност.

Тя обяви търг, на който да продаде единственото си до този момент олимпийско отличие. Целта е с набраните средства, да може да се заплати операция на 8-месечния милош, който страда от порок на сърцето.

Каузата на Андрейчик предизвика огромен интерес, като медалът бързо бе продаден на верига полски супермаркети. Също така благодарение и на други дарители, запознали се с кампанията, набързо бяха събрани около 100 хиляди евро за операцията на детето.

Все пак невероятният жест на спортистката бе оценен. Компанията "Zabka", която закупи медала, обяви, че ще покрие остатъка от нужните разходи и в същото време ще върне медала на Андрейчук, която тя напълно заслужено спечели в Токио.

Подобен пример имаше и в родния спорт, когато гимнастичката ни Катрин Тасева продаде своя медал и бухалки с цел да помогне на болно момче.

Няколко седмици по-късно, пожелалият да остане анонимен човек, който закупи медала и бухалките на търг, ги върна на родната гимнастичка.