Невиждано като брой арести на фенове се оказа дербито от руския елит между грандовете ЦСКА (Москва) и Зенит (Санкт Петербург).

Двубоят завърши с очаквана победа с 2:0 за гостите от Санкт Петербург, които са и лидер в класирането.

Именно заради това не резултатът бе водеща тема след двубоя, а нечуваните 408 ареста на привърженици.

Всички те са фенове на ЦСКА, като причината за ареста им не е побой, нахулване на терена или други вандалски прояви, а използването на пиротехника. Нещо, което виждаме всеки уикенд по европейските терени.

В Русия обаче пиротехниката по време на мачове е забранена, заради което се стигна до арестите на всички тези привърженици.

След последния съдийски сигнал феновете бяха държани над час на трибуни, което бе допълнително наказание за тях в минусовите московски температури.

А тъй като властите нямаше как да разберат кои са виновниците за факлите и димки по време на мача, решиха да арестуват цялото ядро на агитката на ЦСКА.

Така 408 човека се озоваха в арестите на московските полицейски участъци.

Действията на полицията предизвикаха огромна вълна на недоволство в социалните мрежи, като дори феновете на противниковите отбори застанаха на страната на ЦСКА.

Според тя заключването на стадиона и държането на фенове като затовриници там е абсолютно погазване на всякакви човешки права.

От полицията в Москва не дадоха обяснение за действията си, а министърът на вътрешните работи на страната обяви, че този случай не е кординиран с него и е изцяло действие на местните полицейски ръководители.