Първи свидетел разказа за видяното в понеделник вечер, когато осем футболни фена загубиха живота си преди мача от Купата на Африка между Камерун и Коморските острови.

Струпването на един от входовете на стадиона в камерунската столица Яунде доведе до премазването и задушаването на осем души, които захубиха живота си.

Още десетки бяха ранени и откарани в болница, като сред тях е и Ндомби Ирен, която разказа за трагедията в Камерун през своя поглед.

Според нея основната вина в случая е на организаторите, които не са реагирали адекватно в минутите преди мача и незнайно защо са затворили един от съседните входове. Тя също така уточни, че може би полицията е спасила вечерта от няколко пъти по-голям брой на жертвите.

"Обичайно на входа ни проверяват за билет и сертификат за ваксинация или преболедуване, но моят вход бе затворен, заради което ползвахме съседния, а той ми се стори прекалено малък още в самото начало.

Всичко се случваше много бавно, в един момент осъзнах, че едва ли аз и повечето хора около мен ще влезем на стадиона преди началото на мача.

Докато си мислех тези неща, вече бях приклещена в средата на огромна тълпа. Може би на 10 реда от входа на стадиона, а зад мен имаше вече стотици хора, нямаше нито връщане назад, нито мърдане напред.

Хората отзад нямаха идея какво се случва отпред, че самата проверка се случва много бавно и почти никой не влиза. Усещах напрежението как задната част на тълпата постепенно ни буташе в посока входа.

В продължение на около 15 минути напрежението се увеличаваше, докато изведнъж страничните временни ограждения не паднаха. Това накара доста хора да паднат върху тях. Обзалагам се, че първите паднали са имали наранявания, защото върху тях паднаха още по 3-4 човека.

Всичко това изведнъж създаде огромна суматоха, а тълпата зад нас изведнъж просто тръгна. Хората, които бяхме по-напред в редицата не издържахме и просто паднахме.

Лежах на земята и се давех от ужасната прах. Усещах как хора стъпват върху мен, а не виждах нищо, дори не можех да изкрещя. Положението ми беше абсолютно безпоощно.

В този момент някой брутално ме хвана за главата и ме издърпа. Всъщност това спаси живота ми.

Опомних се в болницата, а в стаята бяхме около 10 души, петима от тях лежаха мъртви. В този момент осъзнах какъв късмет имам.

Според мен организаторите изобщо не подозираха какво може да се случи с използването на този малък вход за толкова много хора.

Факт е, че полицията е спряла още стотици да тръгнат към този вход, това вероятно значително намали броя на жертвите от тази трагедия", разказа тя.

Снимка: AP/БТА