Легендарният нападател на Арсенал - Иън Райт, изрази своето разочарование от решението на съда по случая с расистките обиди срещу него.

Въпросните обиди се случиха през миналия май, когато 16-годишен ирландски младеж изпрати няколко обидни съобщения на Райт в социалните мрежи. Във всичките от тях се съдържаше думата "маймуна", с която младежът целеше да обиди бившия английски национал на расова основа.

Случаят стигна до съда, който вчера излезе със становище, че законово няма как да накаже младия Патрик О'Брайън, а само може да го постави на пробация, по време на която той не трябва да извършва нарушение, свързани с расизма.

Младежът се призна за виновен, а съдът се позова на точка в закона, която се отнася за обиди, които не са фатални и нямат последствия за обиждания.

Съдията отбеляза, че в последните месеци подсъдимият е дарил 500 паунда на различни организации, като също така определи действията му като наивни и детински, но не и причина за присъда.

Реакцията на Иън Райт в социалните мрежи бе мигновена, като той побърза да изрази разочарованието си.

"Видях решението на съдя. Тук не става въпрос за отмъщение, исках просто да има последствията след расистки обиди.

Аз съм простил на този объркан младеж, но исках той да бъде наказан за това, което прави. Аз съм 57-годишен мъж, който се сблъсква с расизма цял живот.

Решението на съда ме кара да се чудя, дали много други младежи няма да започнат да правят същото, защото така или иначе ще останат ненаказани.

Дуг човек ме мрази и обижда само заради цвета на кожата, а съдът казва, че той е наивен и дете. Няма как да приема такова нещо. Разочарован съм. Също така съм уморен, много уморен".