Изминалото Европейско първенство по футбол е постигнало рекордни успехи като гледаемост отвъд океана, с изненада съобщиха ESPN и Univision - двете телевизии, излъчвали първенството.

По данни на двете медии, едната на английски, другата на испански език, само финалът между Англия и Италия е генерирал повече гледаемост в сравнение с първите три мача от финалната серия на NBA между Милуоки Бъкс и Финикс Сънс.

Това е истински пробив, защото се смяташе за невъзможно футболът, наричан "сокър" отвъд океана, да успее да надмине някой от традиционните за САЩ спортове. Макар глобално той все още да е далеч от популярността на баскетбола, тези резултати говорят за огромен прогрес.

И все пак говорим за Европейско първенство, където отборът на САЩ не е замесен по никакъв начин. Това прави резултатите още по-впечатляващи и изненадващи. Вероятно огромна част от зрителите са европейски емигранти или такива от Южна Америка, но тях винаги ги е имало в САЩ, а резултатите никога не са били такива.

Финалът на Евро 2020 е гледан от почти 10 милиона американци на живо, докато живото предаване на първите три финални мача от NBA не е надхвърляло 9,2 милиона зрители.

И все пак говорим за мач, който е започнал в 5 часа местно време на Източното крайбрежие. По-рано са ставали зрителите в централната част на страната и на Западното крайбрежие. Със сигурност не най-удобното време за гледане.

По данни само на ESPN, излъчваният с английски коментар финал е гледан от 6 488 000 зрители. За сравнение, мачът за титлата на Евро 2016 между Франция и Португалия е гледан от 2,5 милиона души по-малко.

Впечатляващ е прогресът спряно 2012-а, когато мачът Испания - Италия е гледан от 2,9 милиона из цял САЩ.

За сравнение с 10-те милиона, които в 5 сутринта или по-рано, в зависимост от мясотот си станали да гледат Англия - Италия по платен канал, ето какви са данните за първите три финални мач от NBA по националанта ABC.

Първият двубой е гледан от 8,3 милиона зрители, вторият от 9,2, третият от 8,9 милиона на живо.

Интересът към европейския футбол продължава да се увеличава отвъд окена, но подобна тенденция не се забелязва към местната лига МЛС. Първенства като английската Висша лига и Шампионска лига обаче вече изпреварват редовния сезон на хокея като гледаемост и сериозно скъсява дистанцията към останалите традиционни за страната спортове.

Не е случайно, че големите клубове в Европа все по-упорито искат не само да ходят на приятелски турнета отвъд океана, а да играят състезателни мачове от самите първенства в САЩ, което още повече ще увеличи интереса. А всичко това означава и повече приходи.