Шотландската футболна асоциация готви революционна този спорт забрана, която никой в Европа не е предприемал до този момент.

В рамките на няколко седмици ще бъде забранено на децата до 12-годишна възраст да играят с глава по време на тренировки и мачове, съобщи "BBC Scotland".

Причината е проведено изследване, което доказало връзката между деменцията и удари в главата, дори и от футболна топка. Учените са установили, че бившите футболисти имат три пъти по-голям шанс да страдат от деменция.

Подобна забрана има в САЩ още от 2015-а, но такъв ход се смяташе за немислим в Европа, особено във Великобритания, където най-популярният спорт е създаден и е неделима част от живота на по-голямата част от населението.

Шотландските играчи от своя страна никога не са били свързвани с брилянтната им техника, а точно с физиката и отличната игра с глава.

За да не се загърбва това качество, някои от шефовете предложиха децата все пак да тренират игра с глава, но със специални олекотени топки.

Противниците на това решение заявиха, че например боксът е доста по-опасен, въпреки каските, които носят аматьорите и децата. Той също така даде пример с другия традиционен в страната спорт - ръгби, където опасността в никакъв случай не е по-малка от тази във футбола.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos