Почти две години след фаталния самолетен инцидент, отнел живота на футболиста Емилиано Сала и пилота Дейвид Ибъстън, разследването доведе до повдигане на първи обвинения.

Съдът в уелската столица Кардиф подведе под отговорност 67-годишния Дейвид Хендерсън, който сам призна вината си преди две седмици.

Хендерсън е пилот, който също така се занимава и с организиране на полети през Ламанша, като обвиненията срещу него са в пренебрегване на безопасността на полета.

Освен лошото състояние на самата машина, вместо сам да пилотира, Хендерсън е поверил задачата на Дейвид Ибътсън, който не е имал лиценз за подобни полети, а също така не е имал право да пилотира през нощта.

Именно необмислена маневра на Ибътсън на висока скорост се смята за една от основните причини за фаталната катастрофа. Освен това времето през въпросната нощ на 21 януари 2019-а е било прекалено лошо, за да се предприема подобен полет и с такъв малък самолет.

По време на първото изслушване преди две седмици Хендерсън се признава за виновен, защото е неглижирал всички тези обстоятелства и полетът все пак се е състоял.

Няколко часа след изчезваането на самолета Хендерсън дори е изпратил съобщения до няколко човека, че трябва да запазят мълчание и да не привличат вниманието на разследващите.

Оказа се, че тази практика е била нещо обичайно за Хендерсън.

За съжаление полетът от 21 януари 2019-а завърши с падане на самолета в Ламанша, а заради футболиста Емилиано Сала, нямаше как всичко да мине тихо и спокойно, защото новината предизвика огромен отзвук.