Олимпийския комитет на САЩ затегна правилата за трансджендърите в плуването след скндалите в този спорт от началото на декември.

Тогава роденият като Уил Томас трансджендър, но самоопределящ се за жената Лия Томас, разби редица женски рекорди по плуване в университетските първенства на САЩ. Преди това с мъжкото си име той не се радва на никакви успехи в ученическите първенства.

Плуванията му в дисциплината свободен стил пък бяха такива, които спокойно могат да му донесат и олимпийски медал при дамите.

Томас няма операция за смяна на пола, като генетично е мъж, но заради програмата за намаляване на тестостерона и самоопределянето си за жена, той бе допуснат да се състезава при дамите в края на миналта година.

Въпреки огромното недоволство срещу него/нея, Томас не вижда нищо нечестно, защото се чувствал жена.

Олимпийският комитет на САЩ обаче не остана безучастен, защото справка показва, че най-добрите американски плувкинии на университетско ниво, няма да бъдат дори сред първите 400 в ранглистата на мъжете. Този факт показва, че в спорт като плуването полът е от огромно значение.

Именно заради това самоопределянето и занижените нива на тестостерона вече няма да са достатъчно условие един мъж да се състезава срещу жени.

Вече всеки такъв случай ще се разглежда от специална комисия, а тестовете за тестостерон ще бъдат правени още 36 месеца преди дадено състезание.

В случая на Лия Томас е направен тест за тестостерон само няколко седмици преди надпреварата, като той е бил в нормите за дамска надпревара. Но по всяка вероятно по време на подготовката си за надпреварата Томас е имал данни като на мъж.

Въпреки веднага появилите се критики за дискриминация спрямо трансджендърите, от Олимпийския комитет на САЩ контрираха:

"На база научни изследвания, категорично е доказано, че в спорт като плуването има огромна и непреодолима разликата между хората родени като мъже и тези, родени като жени.

Тези разлики не могат да бъдат продолени с програма за повишаване или намаляване на тестостерона. Подобно нещо дава огромно предимство на състезателя, в случая мъж, състезаващ се срещу жени.

Именно заради това контролът в спорт като плуването ще е много строг, за да няма такова неравенство в бъдеще".

Подобен казус имаше преди няколко месеца в Токио, когато Лорел Хъбард се превърна в първия трансджендър в олимпийската история.

Без операция за смяна на пола и в тялото на мъж, той се включи в надпреварата по вдигане на тежести при жените, но не успя да направи нито един успешен опит, въпреки огромните очаквания да разбие женската конкуренция без проблем.