Халфът на Сампдория и шведския национален отбор - Албин Екдал, изрази своето разочарование от факта, че гейовете във футбола все още се страхуват да разкрият своята сексуална ориентация в модерния свят.

30-годишният полузащитник изрази своето становище в дебат, който бе организиран от Европейския парламент. Екдал на няколко пъти е споделял, че спортът трябва да се промени с цел да стане по-приветствен за хомосексуалистите и даде като добър пример женския футбол, където не се страхуват да се разкрият.

"В идеалния свят никой не би се чувствал некомфортно да каже, че е хомосексуалист, както в ежедневието си, така и във футбола. За съжаление, светът ни е друг. В спорта ни едва осем играчи са разкрили различната си сексуална ориентация, което е изключително малко.

Много биха искали да го направят, но не се чувстват свободни и се страхуват от негативна реакция. Във футбола атмосферата е изпълнена с много хомофобия и тези играчи се страхуват да не станат обект на обиди и тормоз, както на терена, така и извън него.

Резултатът е, че те се чувстват задължени да бягат, да се крият и да живеят в страх. Трябва да се борим срещу този проблем, като използваме образованието като инструмент на доброто. В какъв свят живеем, ако младо момче не може да преследва мечтата си да е футболист заради сексуалната си ориентация?

Всеки път, когато дете спира да играе, защото не е приеман в съблекалнята, това е загуба за света на футбола. Това че си гей не те определя като човек, а само кой те привлича. Всички сме част от човешката раса и имаме еднаква страст: обичаме футбола и това е най-важното за нас", споделя Албин Екдал.

Шведският национал е бивш играч на Ювентус, Хамбургер, Болоня и Каляри, а сега е един от най-важните играчи на Сампдория.