Сериозен скандал се разрази в италианския женски футбол.

Той се случи в тима на Афро-Наполи, отбор съставен предимно от мигранти, целящ по-бързото им интегриране в италианското общество.

Скандалът бе предизвикан от Кончиита Астарита, която е и капитан на тима. 27-годишната италианка официлано стана член на крайно дясната партия на Матео Салвини.

Салвини е министър на вътрешните работи на Италия и е известен с антимигрантската си политика. Той спря достъпа на кораби с африкански бежанци до италианските пристанища.

Президентът на Афро-Наполи - Антони Гаргило, определи постъпката на състезателката за недопустина и я отстрани от отбора.

"Няма как да приемем, че наша състезателка е от хората на Салвини. Нашият капитан подкрепя човека, който затвори пристанищата. Този клуб е основан на база толерантност и има своите социални отговорности", зави той.

Самата състезателка защити себе си, определяйки обвиненията за абсурдни.

"Аз вярвам в проекта Афро-Наполи. Вярвам в интеграцията на мигрантите, този тим върши отлична работа, просто цялата ситуация е абсурдна".

Съотборничките на Астарита застанаха зад нея, като отказаха да играят в следващия мач на тима.

"Решението ни да не излезем на терена е продиктувано от отношението към нашия капитан. Тя е жертва на дискриминация и е отстранена от футболен тим поради политически причини", се казва в официално им изявление.

Състезателката получи подкрепа и от самия Салвини, който написа в Туитър:

"Истинските расисти са тези в ляво. Вън политиката от спорта".

Тази ситуация отприщи множество противоречиви реакции в Италия. Доста жертви на подобни обстоятелства надигнаха глас. Историите си разказаха хора, които са били уволнявани заради подкрепа на Салвини, както и такива, които са били жертва на подкрепата си към мигрантите.