Третият най-успешен отбор в историята на Африка - Гана, се оказа без нито един от завоюваните си трофеи.

"Черните звезди" са печелили Купата на Африка четири пъти, но местен журналист разкри, че никой си няма идея къде са четирите трофея на страната. Нито служители на футболната централа, нито властите, а обществото дори не е подозирало за тяхната липса.

Садик Адамс разкри, че преди тазгодишния турнир е искал да направи филм за футболната история на Гана, като пожелал да заснеме и четирите завоювани трофея.

Шокиращо за него му било съобщено, че всъщност никой си няма идея къде са трофеите, като от няколко години те изобщо не са в сградата на местното спортно министерство. Никой никога не е съобщил официално за изчезването им.

Три от тези трофеи са реплики, каквито получава всеки победител от турнира. Единият трофей обаче е оригинал, който се полага само на трикратните шампиони.

Нито локацията на трите реплики, нито тази на единия оригинал са известни.

"Казаха ми, че ги няма. Просто ги няма. Нито ми обясниха кога са откраднати, дали изобщо са откраднати. Имах усещането, че никой не го и вълнуваше къде са.

Ето заради това вече 40 години нямаме титла, защото нямаме отношение към досегашните си успехи", заяви Садик Адамс.

Гана триумфира в надпреварата за последно през 1982-а, като от онзи турнир загуби два финала, а още пет пъти отпадна на поллуфиналите за Купата на Африка.

Това не е първият подобен случай на континента. Когато през 2008-а Египет спечели за шести път турнира, получи втори оригинален трофей, но той бе обявен за изчезнал през 2020-а.