Лондон, Амстердам, Истанбул, Мадрид, Шанхай, Сеул, Доха, Джакарта, Мелбърн, Мумбай, Областта Рур и Сала.

Вероятно всички добре познавате горепосочените места с изключение на малкото градче Сала, разположено далеч във финландския север.

А причината населяваното от малко над 3 хиляди души градче да е в една компания с тези огромни градове и области е, че всички те се впускат в битка за домакинство на летните Олимпийски игри през 2032 г.

Да, тук не става въпрос за шега, а за истинска кандидатура на това градче от областта Лапландия, която освен с Дядо Коледа, свързваме със сняг, студ, обширни гори и няколко популярни зимни курорта, но не и с какъвто и да е летен спорт.

Всъщност възможностите за разнообразие от спортове не са много, защото средните температури са под нулата от октомври до април. А през най-топлия юли рядко градусите са над 15.

Естествено, че не може да говорим за какато и да е нормална и модерна инфраструктура, а през зимата редките влакове са единствената връзка на градчето със света.

Вероятно се питате защо в такъв случай това градче е внесло официална кандидатура за лятна Олимпиада в МОК.

Причината е да се насочи вниманието на все повече хора към глобалното затопляне и последствията, което има то на райони като Лапландия и малките изолирани градчета в областта.

"Заради начина на живот в останалите части от света, ние сме първите, които понасяме негатвиния ефект от промените. Вие топите нашите ледове и снегове, в такъв случай ни дайде вашата слънчева Олимпиада", заяви кметът на града в официално обръщение.

Според местните жители, в последните години промените в климата са доста осезаеми. Зимите вече идват по-късно и стават далеч по-непредвидими. От седмица с температури от минус 30, изведнъж температура се покачва над нулата. Все по-често летният лек снежец е заместен от дъжд, който освен поледици, причинява доста усложнения за живота на местните. Промените също така се отразяват и на основния поминък - отглеждането на елени.

Все по-сериозното топене на снеговете през летния сезон пък често карат района около градчето да заприлича на блато през лятото.

Градчето дори има своето видео, посветено на евентуалното домакинство, в което по хумористичен начин се набляга на климатичните промени.

Хора по къси ръкави и къси гащи обикалят из снежния град. Възрастен човек събиращ тен и мъж, наслаждаващ се на сладолед в ледено езеро са само част от кадрите.

Къпещият се в езерото мъж дори казва: "След 12 години тук няма да има сняг и това ще бъде едно перфектно езеро".

Дори логото на кандидатурата е топящите с епланински върхове, а олимпийските кръгове са използвани като слънце.

Естествено, че никой не очаква игрите да пристигнат в Лапландия, а всичко е с цел да се обърне внимание ефекта на глобалното затопляне за тези райони.

Трябва обаче да се признае, че може от всички кампании, хората от Сала до този момент изпъкват с оригиналност.