Отпадането на Германия за втори пореден път в групите безспорно се очертава като най-голямата сензация на Мондиала до момента.

Немците свършиха своята работа в последния мач и победиха Коста Рика с 4:2, но за тяхно съжаление в другия двубой се получи възможно най-лошия за тях развой.

Япония победи Испания с 2:1 и това означаваше край на надеждите за Германия, а светът още се чуди на фаталния гол, изхвърлил Бундестима от турнира. Вкара го Ао Танака в 51-ата минута, а с него Япония победи Испания и спечели тази изключително силна група.

Споровете възникнаха, защото на пръв поглед всеки би си казал, че този гол изобщо не бива да бъде зачитан. Причината е, че сякаш топката излиза в аут при асистенцията на Каору Миотама.

И в реално време изглеждаше така, а телевизионните повторения сякаш също затвърдиха убеждението, че топката е напуснала и ВАР правилно ще отмени този гол, но след малко над минута преразглеждане, главният рефер посочи центъра.

Социалните мрежи бяха заляти от стопкадри, на които също ни е трудно да повярваме, че топката е в игра.

Технологията и имплантираният в топката чип отчетоха, че всъщност тя не е напуснала с целия си обем игрището заради милиметри.

Това накара реферът да зачете гола, а и след мача се появи кадър отгоре, който наистина показва, че топката не е напуснала терена с абсолютно целия си обем, както гласи правилото.

И така споровете дали този гол е трябвало да бъде зачетен или не нямат никакво значение, защото Япония и Испания продължават напред, а Германия ще догледа Мондиала на родна земя.