Както мнозина се опасяваха, жените в Афганистан няма да могат да практикуват спорт, признаха от новото правителство на талибаните.

Председателят на комисията по култура на талибаните - Ахмадула Уасик, определи женския спорт като ненужен и напълно нелогичен.

"Не виждам защо трябва да жените да играят крикет, няма причина да го правят. В този спорт може да изникне ситуация, при която част от лицето или тялото им няма да бъде покрито, а ислямът не позволява това.

Намираме се в ерата на медиите и интернет, ще има снимки и видео, а хората ще го гледат. Именно заради това Афганистан няма да позволи на жените да играят крикет, както и всеки друг спорт", заяви той.

Разбира се, че за жените в страната изникнаха много повече трудности от забраната за спорт, но това е поредното ограничение, което новото правителство им наложи.

В последните години вече бившата власт в Афганистан полагаше огромни усилия, за да промотира спорта и да насърчава младите момичета да го практикуват.

Само преди няколко месеца, по време на игрите в Токио, Афганистан имаше своята представителка в спринта на 100 метра при дамите. В Рио преди пет години страната имаше само двама олимпийци, един мъж и една жена, което е доказателство, че дамският спорт в Афганистан не изоставаше сериозно от мъжкия.