Президентът на САЩ Доналд Тръмп развесели американците с поздравлението си към шампионите на Супербоул. Гафът бе замазан сравнително бързо, както позволяват модерните технологии. Но бе достатъчно голям, за да стане водеща тема в медиите.

"Поздравления за Канзас Сити Чийфс след страхотната игра и чудесния обрат при много тежки обстоятелства - написа в Туитър президентът след успеха на отбора над Сан Франциско 49 тази нощ. - Гордеем се с вас, с великия щат Канзас и с цялата страна. Америка е горда с вас!".

Минути по-късно публикацията изчезна и бе сменена с друга, в която името на щата бе подменено. И с право - Канзас Сити не е от щат Канзас, а от щат Мисури.

Вождовете в американския футбол, както и отборът по бейзбол Канзас Сити Роялс играят в града, който е в Мисури. Той има своето продължение и оттатък границата, в щата Канзас, но това е различно населено място.

Преди редакцията обаче, медиите, а и десетки хиляди зевзеци из социалните мрежи, вече се забавляваха с гафа на Тръмп.

"За нас като фенове на Сан Франциско, това, че президентът не знае от кой щат е победителят, е най-веселата част от вечерта", написа един потребител, който следва държавния глава на САЩ в Туитър.

Клеър Маскъл, бивш сенатор от Мисури, не опита дори да бъде дипломатична:

"Щатът е Мисури, идиот такъв!", отвърна тя на публикацията на президента.

Бившият губернатор на щата Мериленд Майкъл Стийл нарече публикацията на Тръмп "обикновена глупост".

Имаше и други майтапи, веднага се появи колаж на двата съседни като география щата, обединени в един под името Канзас. И текст към публикацията: "Ето я картата на Тръмп".

Двата града с едно и също име са съвсем близо, но... са си два отделни града, както се вижда на истинската карта на този район от Съединените щати (долу).