Сериозен скандал се разрази в нидерландския футбол, свързан с капитана на един от грандовете в страната - Фейенорд.

Това е турският национал Оркун Кокджю, който се отказа от честта да носи капитанската лента заради нейните ЛГБТ мотиви.

Подобно на много тимове из Европа, Фейенорд също реши да използва капитанска лента в цветовета на дъгата, символизиращи подкрепа към ЛГБТ обществото, което не се оказа по вкуса на турчина.

Роденият в Нидерландия 21-годишен играч, който избра да представлява Турция заради етническия си произход, оправда своето решение с религията.

Пред медиите в ниската земя той отговори на хилядите критики и каза, че няма нищо против хората с различна вяра, етнос и сексуални предпочитания, но заради дълбоката си религиозност не смята, че е подходящият човек да носи тази лента.

"Уважавам всеки, независимо от религията, произхода и сексуалните му предпочитания. Всеки е свободен да прави това, което иска и чувства.

Много добре осъзнава важността на тази лента, но аз не съм точният човек да я носи заради религиозните си убеждения. Вярвам, че изборът ми ще бъде уважен", каза той.

Кокджю обаче не срещна особено разбира сред нидерландците, като критиките към него бяха доста сериозни, а доста хора призоваха Фейенорд не само да му отнеме лентата за постоянно, но и да започне процедура по неговата продажба или прекратяване на договора.

Разбира се, много от тези критици нямат нищо общо с феновете на гранда от Ротердам, които бяха зарадвани от Кокджю с гол и асистенция при победата с 3:1 над АЗ Алкмаар, макар на лявата ръка на турчина да липсваше обичайната лента.