Европейската футболна централа връчи специални награди на хората, които с невероятната си реакция спасиха живота на Кристиан Ериксен по време на Евро 2020.

Припомняме, че датската звезда се строполи на земята в края на първото полувреме на мача между Дания и Финландия, като след това стана ясно, че е получил сърдечен арест. Именно бързата реакция на част от съотборниците му и лекарите на терена, са се оказали животоспасяващи за датския плеймейкър.

Сред тези хора бе и лекарят на Лудогорец Валентин Великов, който бе на Евро 2020 като част от официалния медицински екип на УЕФА.

Общо наградените са 10. Среда тях са докторите на Дания и Финландия, както и спешният медицински екип, отзовал се на мястото минути след инцидента.

Разбира се, награда получи и датският капитан Симон Кяер, който трогна целия свят с действията си в тази критична ситуация.

Докато на терена настана суматоха, а играчите от двата тима бяха шокирани и не можеха да сдържат сълзите си, Кяер бе първият, забелязал, че нещо с Ериксен не е наред.

След това отново Кяер призова целия датски тим да се нареди около своя съотборник, за да остане скрито от телевизионните камери неговото състояние.

А когато Ериксен бе откаран с линейката, Кяер се притична да успокоява изпадналата в шок съпруга на пострадалия играч.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин се обърна със специално послание, като нарече тези 10 човека истинските герои на Евро 2020.

"Тези хора са истинските герои на Евро 2020 и за мен е истинска чест да им връча тази награда. Тази година призът надхвърля рамките на футболната игра и е важно напомняне за това колко ценен и крехък е човешкият живот", заяви той.