Лийдс Юнайтед е поредният отбор, който призовава своите фенове да променят текст на песен, в която се възпява мъжкото достойнство на тъмнокож играч.

Става дума за един от младите футболисти на тима - италианския национал Вилфред Гнонто, който беше възпят по време на мача с Уест Хям, завършил наравно 2:2.

Феновете имат песен, която звучи така: "Вили Гнонто, Вили Гнонто, той яде спагети, той пие Морети, неговият член е масивен".

Песента се пееше на стадиона на Лийдс за първи път през ноември при дебюта на Гнонто срещу Борнемут, като тогава Лийдс публикува алтернативен текст, който завършва с "той играе за Юнайтед".

Клубът от "Елънд Роуд" е поредният, който призовава привържениците да не възпяват "стереотипи на расова основа".

Такъв случай има и в Съндърланд, където под наем от Манчестър Юнайтед играе младият Амад Диало. За него се пее, че има "най-големия член в Чемпиъншип".

Подобна песен имаше и за Ромелу Лукаку през 2017 година, като тогава нападателят не бе особено доволен, че феновете хвалят мъжкото му достойнство.

Натискът идва от антидискриминационната организация в Англия Kick it Out, която изрази следното становище: "Вярваме, че тези песни не се пеят с дискриминационен контекст, но расовите стереотипи са обидни, неуважителни и не изразяват подкрепа към играчите".