Бившият футболист на Берое и Локомотив (София) - Ваня Джаферович, който доби популярност у нас с участията си в различни телевизионни формати, разказа за земетресението в Хърватия.

Вчера страната бе ударена от трус с магнитуд 6,4 по Рихтер, който взе жертви и причини сериозни разрушения в град Петриня.

Днес в страната стотици фенове от големите агитки се обединиха в помощ на пострадалите. Със средства и намирането на подслон помогнаха и някои от футболните национали на Хърватия.

Джаферович е бил в родината си по време на труса, както и последвалите по-леки земетресения, като написа във фейсбук:

"Тръгнахме обратно към България заедно с майка ми. Преди няколко часа имаше още два труса, 4.7 и 4.8 по Рихтер, а през цялата нощ се усещаха вибрации и не спираше да тресе. 

Това е страшна трагедия, която е засегнала един от най-бедните региони в Хърватска, същите тези, които бяха унищожени и опустошени по време на войната.

Нещо, което ме радва и ме кара да настръхна е, че не само цялата страна и хората от Хърватска искат да помогнат с каквото могат, а и съседните държави.

Сърбия веднага предложи безвъзмездна помощ, както и Босна, Словения и Македония. Хората предлагат къщи, хотели, изпращат храна.

 Ние сме един народ, винаги сме били един народ, а и ще бъдем, въпреки всичко, въпреки политическите игри и войните".

Серия вторични трусове разтърси централна Хърватия в сряда, един ден след като земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер уби най-малко седем души, рани десетки и остави в руини няколко градове и села, съобщи Асошиейтед прес.

Най-силният трус от 4,7 по Рихтер бе регистриран рано тази сутрин в силно пострадалия глад Петриня, на около 40 км южно от хърватската столица Загреб. Много хора прекараха нощта в палатки, в колите си или във военни казарми.

В най-тежко пострадалото село Майске Поляне, където петима души загинаха в земетресението, малко момче спи в микробус с шапка в студената декемврийска сутрин.

Плачещи селяни казват, че са получили одеяла, храна и друга помощ, но не знаят какво да правят занапред. Дъждът, който валя тази нощ, превърна праха от останките в кал, което допълнително усложни ситуацията.

Не можем да кажем добро утро, то не е добро, каза кметът на Петриня Даринко Думбович пред хърватското радио.

Тази сутрин имахме трети и четвърти трус, кратки, но силни. Каквото не бе паднало преди, пада сега от руините на Петриня, каза той. В хората се загнезди страх, каза той.

Думбович каза, че офисът му е бил разрушен в земетресението. Той добави, че помощ идва от всички части на страната и решения трябва да бъдат намерени.

Спасители прекараха нощта в търсене на възможно оцелели в руините на тежко пострадалите сгради.

Дванайсетгодишно момиче загина в Петриня, град с население 25 000 души. Други петима са загинали в намиращо се наблизо разрушено село.

Най-малко 26 души са хоспитализирани в болници с наранявания. Земетресението във вторник бе усетено и в съседните Босна, Сърбия и Словения.