Най-малката страна в света - Ватикана, вече официално има своя независима спортна федерация.

Свещеници, монахини и гвардейци от Светия престол ще могат да участват на международни състезание с флага на страната, след историческо споразумение с Италианския олимпийски комитет.

Спортистите от Ватикана ще имат достъп до италиански медицински и спортни съоръжения и ще бъдат включвани в националните състезания.

Дебютът на спортисти под ватикански флаг ще бъде на 20 януари, на 10-километрово бягане. Първото сериозно международно състезание пък ще бъдат Средиземноморските игри.

Снимка: AP/БТА

Ватикана вече има отбори по футбол и крикет, както и лекоатлетически клуб, в който най-младият състезател е 19-годишен швейцарски гвардеец, а най-старият е 62-годишен професор в апостолическата библиотека. Част от тима са и двама бежанци от Гамбия и Сенегал, които са получили убежище от Светия престол.

Голямата мечта на председятеля на федерацията Монсеньор Мелкое Санчес де Тока и Алмеда, е да види ватиканския флаг на Олимпийски игри.

Това ще бъде трудно постижимо за игрите в Токио след година, но през 2024-а в Париж можем да видим първите олимпийци от Ватикана.