На олимпийските игри в Токио през 2020 г. ще се използва свръхбърза система за лицево разпознаване на общо 300 000 спортисти, служители и журналисти.

Инициативата, представяна като безпрецедентна в историята на олимпиадите, цели да подобри сигурността и да осигури максимално ефективна организация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Системата, представена днес в Токио, ще бъде инсталирана на входовете за 43-те обекта, където ще протичат състезанията, за олимпийското село и пресцентровете, но няма да бъдат обхванати и зрителите.

Снимка: АР/БТА

Система за лицево разпознаване на всички акредитирани лица на всички обекти ще се инсталира за първи път, подчерта на пресконференция Цуйоши Ивашита, отговорник по сигурността на игрите в японската столица.

Така ще бъде засилена сигурността и едновременно с това ще се улесни придвижването между различните съоръжения, пръснати из мегаполиса, обясни той.

Оборудването ще сравнява лицата на акредитираните с предварително направени снимки, записани в чиповете на техните баджове.

Така ще се избегне възможността за влизане с чужди или подправени пропуски, обясни японската група за телекомуникации и производство на електроника НЕК, разработила технологията.

Това ще става за 0,3 секунди - скорост, все още недостижима където и да било в света, увери вицепрезидентът на концерна Масааки Суганума.

Тя ще гарантира според НЕК и "бързо влизане (в обектите), необходимо в силните летни горещини", очаквани на архипелага през юли-август, когато температурите на сянка достигат 35-40 градуса при влажност на въздуха над 80 на сто.

Снимка: АР/БТА