Емблематичната статуя на Христос Спасител в Рио де Жанейро ще грейне в цветовете на родния флаг на 3 март.

Това ще се случи след съвместна инициатива на БФС и Министерството на външните работи, съобщиха от футболната ни централа чрез официалния си сайт.

Освен в чест на националния ни празник, статуята ще светне в бяло, зелено и червено в чест на вековния юбилей от основаването на Българския футболен съюз.

Ето какво написаха БФС за инициативата:

"Българският футболен съюз и Министерството на външните работи осъществиха знакова инициатива, с която подобаващо да бъде отбелязан националният празник на Република България, както и да бъде почетен стогодишния юбилей на централата ни. Навръх 3 март Статуята на Христос Спасител на хълма Корковадо в Рио де Жанейро ще бъде осветена в цветовете на националния флаг, като проектът, част от честванията на кръглата годишнина от началото на организирания футбол у нас, бе реализиран по лична инициатива на президента на БФС Борислав Михайлов, вицепрезидента Михаил Касабов и Н.Пр. Божидара Сърчаджиева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Бразилия.

Един от най-знаменитите паметници на световната култура ще грейне в бяло, зелено и червено в точно 19:30 местно време на 3 март (30 минути след полунощ на 4 март българско време), а церемонията ще бъде излъчвана на живо в канала на Посолството на Република България в Бразилия в YouTube.

Инициативата е и своеобразен жест на уважение и почит от страна на Българския футболен съюз към Краля на футбола Пеле, починал в края на 2022 г."