Повече от година, след като всички лекари бяха убедени, че с професионалната му кариера е свършено, норвежкият национал Омар Елабделауи направи невъзможното завръщане.

Десният краен бранител, който има 49 мача за националния тим на Норвегия, някои от които с капитанската лента, пострада много сериозно в новогодишната вечер на 31 декември 2020 г.

Тогава кутия с фойерверки гръмна в ръцете на играча, като лицето му отнесе най-голямата част от пораженията.

Елабделауи бе с множество изгаряния по лицето и очите, заради което бе напълно изгубил зрението си с дясното око и до голяма степен с лявото.

След инцидента животът на играча на турския гранд Галатасарай бе извън опасност, а макар лекарите да даваха шансове за възвръщането на процент от неговото зрение, никой не предричаше, че Елабделауи някога пак ще играе футбол.

11 сложни операции и скъпо лечение в най-добрите очни клиники на САЩ и Норвегия обаче сториха чудото.

423 след инцидента, Омар Елабделауи отново се появи на терена с екипа на Галатасарай.

С предпазни очила в стил Едгар Давидс, с почти напълно затворено дясно око, но с огромна воля и характер, норвежецът с марокански корени отново стъпи на терена, при това в професионален мач.

Той започна от първата минута при изключително драматичното гостуване на Гьозтепе, което грандът от Истанбул спечели с 3:2 след вълнуващи 100 минути игра.

В мача бяха отсъдени шест дузпи, две от които отменени, а в крайна сметка Галатасарай победи с точно изпълнение от бялата тока на Гомис, което помогна на гранда да се отдалечи от опасната зона. Изненадващи или не, Галатасарай е на 13-о място на шест точки над изпадащите.