Животът на тенис легендата Борис Бекер се преобърна тотално преди дни, когато той чу от Кралския съд на Великобритания присъдата да лежи 2 години и половина в затвора.

Германската суперзвезда с помръкнал ореол бе признат за виновен по обвинения за укриване на данъци и подаване на фалшиви данни при обявяване на личния му финансов банкрут.

Така шесткратният шамлион от Шлема, който е един от историческите култови герои на "Уимбълдън", се мести само на няколко мили от свещената трева, в небезизвестния затвор от покрайнините на Лондон - "Уандсуърт".

Не си мислете, че заради славата си и по-скромния характер на извършеното от него престъпление, Бекер ще попадне в лъскав и елитен затвор.

Поне половината от своята присъда той ще прекара в "Уандсуърт", който няма особено добра слава, доколкото затвор изобщо може да има такава.

Мястото е със 170-годишна история, който често попада в заглавията с бруталните сбивания и проблеми със затворниците. Определян е също така за един от трите най-лоши на Острова изобщо.

Последните данни на главния инспектор по затворите сочат, че настроението и духът на обитаващите го 1300 души са сред най-ниските в Европа, а и няма как да бъде по-различно при прекарване на 22 часа дневно в килиите. Статистиката пък сочи, че случаи на насилие от страна на надзирателите са регистрирани 1295 пъти в последната година, или около 4 пъти средно на ден.

Първоначалният престой на Бекер ще бъде в килия от клас "С", което логично е трета категория в луксозната класация на "Уандсуърт". Впоследствие спрямо своето поведение, немската тенис легенда ще може да се мести и в по-приятни килии.

Британският вестник "Daily Mail" се свърза с бившия затворник Крис Аткинс, който прекара 5 години именно в килия от клас "С", а той разказа за медията:

"Първото, което те шокира, е шумът. Крещене, удряне по стени и решетки, викове. Непрестанно лаене, мяукане от килиите и какви ли не други звуци. Хора се карат, плачат, пищят. Просто е пълен хаос.

Административното крило сякаш не е пипано от 1895-а. Още по-стряскащо е като се срещаш с останалите затворници, защото там видях индивиди, които човек е трудно да си представи, че изобщо съществуват.

Спасението е да си намериш работа в затвора, в противен случай прекарваш 22 часа в килията и гледаш телевизия".

Със сигурност шокиращ контраст за Бекер, който в последните 40 години е свикнал на доста луксозен начин на живот, а харчовете му станаха една от причините той да е в това положение днес.

Все пак немската тенис легенда ще е от късметлиите, които ще получат работа, а тя няма да е в кухнята или пералното, а свързана с неговата силна област.

Борис ще бъде фитнес интруктор в затвора, като в часовете за излизане навън ще може да води групови тренировки за всички в неговото положение, излежаващи присъди.

Освен това според в медиите на Острова се обсъжда и възможността за въвеждане в затвора на набиращия все по-голяма популярност падъл-тенис, в който Бекер да бъде треньор. 

В родината на легендата отзивите са на изненада и подкрепа към него.

Германската тенис федерация обяви официално, че е зад него, независимо от решението на лондонския съд.

"Съжаляваме за случилото се, но не се отказваме от позицията си, а тя е да подкрепим едно от най-големите имена в историята на спорта у нас", се казва в позицията на федерацията.

А последната му съпруга Лили коментира пред тв канала RTL:

"Той не убил човек, нали? Не разбирам тази присъда. Аз и семейството сме зад него."