Българинът Теодор Кабакчиев оглави световния шампионат от Супер Ендуро.

Вчера той записа победа в Будапеща в юношесткия калс Junior, като бе първи и в трите състезателни манша.

Така Кабакчиев взе 60 точки и оглави класирането само кръг преди последното състезание за сезона.

Българският шампион се представи великолепно още в тренировките и квалификациите, като си осигури най-добрата стартова позиция с първо време - 45.209 секунди.

В първия финал Тедоро излезе трети след старта, а в последствие беше изпреварен от Адриен Жакон (Франция), но бързо си върна позицията. На няколко секунди пред него битка водеха лидерът в генералното класиране Леон Хентчел (Германия) и Тай Кулинс (ТМ, САЩ).

В петата обиколка, минута и 30 секунди преди края на редовните шест, Хентчел падна, като препречи пътя и на Кулинс. Кабакчиев се възползва от подаръка и излезе напред, а до края с прецизно каране си осигури победата в манша.

По регламент, във втория финал състезателите потеглят в обратен ред и тези с най-добри времена от квалификациите са във втора стартова редица.

Кабакчиев и тук се справи най-добре с тази трудност, а основните му конкуренти Кулинс и Хентчел имаха проблеми и претърпяха падания. Още преди края на първата обиколка българинът вече беше начело и до края не позволи на никой да застраши първото му място.

Третият финал беше най-интересен. Теодор взе поведе, но малко след това допусна грешка и беше изпреварен от Хентчел. След това двамата си размениха водачеството няколко пъти. 24 секунди преди края на редовните шест минути Кабакчиев отново излезе пред Хентчел, а германецът в опита си да запази първата позиция допусна грешка и това означаваше трета поредна победа за българския шампион и общо пети спечелен манш от началото на сезона.

Снимка: Instagram