Французинът Йоан Зарко ("Prima Pramac Racing") спечели състезанието за Голямата награда на Австралия в клас MotoGP. То се проведе след пълен хаос и промени в програмата на пистата на Остров Филип.

Прогнозата за ужасно време с ураганен вятър, силен дъжд и бури в неделя накараха организаторите да разменят местата на спринта и състезанието. Целта бе да е сигурно, че ще се проведе основната гонка, която дава и повече точки в генералното класиране. При сбъдване на прогнозите за наистина ужасно време, неделният спринт ще бъде отменен.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО>>>

За Зарко това е първа победа в кралския клас, в неговия старт №50. Французинът бе на върха на щастието и направи прочутото си задно салто за победата, което не бяхме виждали от времената в Moto2.

Втори остана защитаващият титлата си световен шампион Франческо Баная ("Ducati Lenovo Team"), а трети - Фабио ди Джанантонио ("Gresini Racing MotoGP").

Баная увеличи на 27 т. аванса си на върха пред основния преследвач Хорхе Мартин ("Prima Pramac Racing"), който стартира от пол позишън, но завърши едва пети в Австралия.

Остават четири състезания до края на сезона, а в генералното класиране нещата на върха изглеждат така:

Баная води с 366 точки, следван от Мартин с 339.

Марко Бедзеки ("Mooney VR46 Racing Team") има 293, а Брад Биндър ("Red Bull KTM Factory Racing") е с 224 т.

След днешната му зрелищна победа, Зарко е пети със 187 т.