Двукратният победител на "Рали Дакар" при мотоциклетистите Тоби Прайс е в болница за изследвания и прекратява участие в тазгодишната надпревара след тежко падане в етап №9.

Австралиецът е с травми по главата, в рамото, китката и левия крак, като засега липсват повече подробности. От клиниката в град Табук (Саудитска Арабия), където бе откаран с хеликоптер, дадоха информация единствено за това, че няма пряка опасност за живота на състезателя.

33-годишният Прайс отново вървеше силно и бе сред фаворитите за крайната победа, след като бе спечелил два етап дотук - първия и петия. Той е победител в "Дакар" в клас КТМ през 2016-а и 2019 г. Във втория случай стигна крайната победа с фрактура на китката след подобен инцидент. Този път обаче няма да може да продължи в надпреварата.

Преди година пък австралийският шампион бе първи на мястото на тежката катастрофа, която по-късно отне живота на португалския му колега Пауло Гонсалвеш. Тогава именно Прайс първи оказа помощ на мотоциклетиста, преди да долети медицинският екип.

Сега защитаващият титлата си от 2020-а Рики Брабец (САЩ) и британецът Сам Съндърланд спряха при инцидента, за да помогнат на Прайс след падането му.

В генералната надпревара загубеното време ще им бъде върнато, според правилата на ралито в такива случаи.

В автомобилното състезание Стефан Петерханзел увеличи аванса си след пълна доминация в етап №9, като се приближи уверено към 14-ата си титла в състезанието.

Спукани гуми два пъти спираха най-близкия му конкурент Насер ал Атиа, който вече е на близо 18 минути след французина в генералното класиране.