Вторият етап на рали "Дакар" не бе особено успешен за двукратния шампион от Формула 1 - Фернандо Алонсо.

Испанецът, който се състезяава заедно с навигатора Марк Кома, катастрофира 160 километра след старта на втория етап.

При сблъсъка в саудитската пустиня, сериозно пострада предното окачване на тяхната Тойота.

"Ударихме нещо в прахоляка. Не знам какво беше, нищо не се виждаше", заяви Алонсо.

Двамата испанци обаче решиха сами да ремонтират колата, а не да чакат помощният камион, който е бил на над 4 часа зад тях.

Алонсо и Кома разглобили част от повредените компоненти и благодарение на непрестанната връзка с механиците в сервиза, успяли да оправят повечето щети.

Това им позволило да завършат етапа, макар и с 2 часа и 30 минути зад победителя.

Усилията и отказът им да се предадат обаче бе оценен високо от конкурентите и организаторите, които заявиха, че именно този непримирим дух символизира рали "Дакар".

"Пред нас имаше една кола и един моторист, като вдигнатият от тях прахоляк ни заслепи. При удара се откъсна предното ляво колело, което остана на 30 метра зад нас. В този момент ситуацията изглеждаше зле. Дори мислехме, че ще трябва да се откажем.

Но се справихме, а след това карахме без предни спирачки с резервното рамо на предното окачване, което обаче не е толкова здраво и трябваше да сме по-внимателни", заяви навигаторът Кома.

Той е петкратен шампион с от рали "Дакар" с мотоциклети, докато за Фернандо Алонсо това е дебют в най-тежката автомобилна надпревара, която за първи път в историята се провежда в Саудитска Арабия.

Снимка: АР/БТА