Стефан Петерханзел затвърди статута си на мит в моторните спортове, след като за 14-и път спечели рали "Дакар" този уикенд.

С марката "Мини", французинът спечели надпреварата при автомобилите за трети път.

Общо обаче е шампион при колите за осми, като има три победи с "Мицубиши" и две с "Пежо". Невероятният 55-годишен великан е първи на "Дакар" и 6 пъти с мотоциклетите на "Ямаха", след като се появява за първи път на най-тежката, но и най-престижна надпревара през 1988 г.

Петерханзел спокойно може да нарече себе си "Мистър Дакар" с тези 14 първи места, а общо спечелените от него етапи са 81. През тази година един стигна за първото място на ралито, което бе изцяло на територията на Саудитска Арабия.

Стефан изпревари с 14 минути втория Насер ал Атиа (с "Тойота") по 7646-километровото трасе на надпреварата.

Трети е Карлос Сайнц ("Мини Бъги"), на около час след Петерханзел.

Така французинът вече е сам на върха по брой крайни победи в една категория - досега делеше с по 7 тази чест с Владимир Чагин, който има толкова успеха с камионите.

"Трудно беше, както винаги - коментира Петерханзел. - Твърде дълго бях лидер и напрежението върху мен се увеличаваше. Бяхме много прецизни с отбора ми, почти съвършени.

Навигаторът (Едуар Буланже) се справи великолепно - беше удоволствие да работя с него, а това бе първият му "Дакар" в топ автомобил. Изобщо не пролича, той може да бъде горд с работата, която свърши.

Дали съм се наситил да побеждавам на това рали? Аз смятам, че сега започвам!"

При моторите спечели Кевин Бенавидес (Аржентина, "Хонда"), а при камионите първи е Дмитри Сотников (Русия, "Камаз").