На британската писта Силвърстоун трябва да бъдеш възможно най-бърз още от първата обиколка, заяви българският пилот във Формула 3 Никола Цолов преди предстоящото тази седмица Гран при на Великобритания.

В последния кръг Цолов, част от ART Grand Prix, кара на Ред Бул Ринг и направи първото си състезание с едноместен болид на мокър асфалт.

"В Австрия беше един от най-трудните ми уикенди досега. Направихме сравнително добра тренировка, но трябваше да се откажа от последната си бърза обиколка. В квалификацията имах шанс за топ 10, но заради трафика нямах нито една чиста обиколка. Оттам стартирах по-назад и трябваше да си пробивам път в колоната. В събота на дъжда ми трябваше малко време да свикна, тъй като не се виждаше нищо и първите 3 обиколки беше трудно. После вдигнах темпото, направих няколко изпреварвания и като цяло скоростта ми беше добра", заяви Цолов, цитиран от негови представители.

"В неделя направих добър старт и добра първа обиколка, но след излизането на колата на сигурността на пистата нещата се объркаха, тъй като се появи проблем в задна лява гума, която явно беше пострадала при контакт. В Австрия всички завои без два са десни и в тях поведението на колата беше много странно, така че трябваше да се боря, за да завърша, а не да мисля за класиране."

Този уикенд сезонът във Формула 3 продължава на британската писта Силвърстоун - още едно трасе, на което Цолов ще дебютира.

"На симулатора Силвърстоун много ми хареса и бях много бърз. Нямам очаквания за класиране или резултати, важното е да подобрим начина, по който работим с отбора. На Силвърстоун трябва да си бърз още от първата обиколка, за да тръгнеш силно и да подобряваш времената си. Ако изостанеш в началото, после нямаш време да догонваш. Надявам се, че пистата ще ми допадне. Бърза е, с хубав ритъм на каране, няма толкова спирания и ускорения от ниска скорост. Надявам се, че ще успеем да настроим добре колата и да нямаме проблеми с деградацията на гумите", казва още той.

Програмата на Цолов на Силвърстоун започва утре в 10:45 часа българско време със свободната тренировка, а в 16:10 часа е квалификацията. В събота спринтовото състезание е от 11:20, а в неделя основната надпревара стартира в 10:20 часа.