Никола Цолов е българската сензация в моторните спортове. Сънародникът ни спечели първата си победа във Формула 4, която дойде на пистата "Портимао" в Португалия.

Историческият успех вдъхна свеж въздух на стотици почитатели на моторните спортове в родината ни, които от десетилетия мечтаят да видят българин във Формула 1.

Цолов значително е подобрил стартирането си, като вече не допуска изоставане от 10-15 секунди, както се беше случвало преди.

"С всеки старт потеглям все по-добре. Много ключова е работата със съединителя в секундата на потеглянето. Върху това ще работя оттук нататък, за да съм по-бърз на стартовете. Този път загубих само една позиция.

Още в първата обиколка усетих, че съм по-бърз от конкуренцията. Можех да натрупам по-голям аванс, но колата за сигурността събра колоната. Не беше лесно състезание. Трябваше да се боря с вятъра. Бях решил да атакувам на пълна газ на влизането в последния завой и това беше правилното решение. Вече бях пробвал това изпреварване в предишни състезания. Очаква ме много оспорван сезон", каза 15-годишният българин пред "Спортал".

Никола Цолов започва да се занимава с картинг на 9-годишна възраст. Печели републиканската титла през 2017 и 2018 година. Бил е част от картинг отбора на легендата Фернандо Алонсо, а голямата му мечта естестввено е да пробие във Формула 1.

Формула 4 се провежда в различен регламент от комерсиалната Формула 1. Сезонът включва седем кръга, като всеки от тях има по три старта. "Портимао" е едно от малкото трасета, които се намират извън Испания. Следващите състезания ще са на пистата в "Херес" на 28-29 май.

През този уикенд в Португлаия, Цолов зае 14-о, 5-о, както и първо място в третото състезания от програмата.