Българският пилот Никола Цолов, който приключи първия си сезон във Формула 3, получи покана да дебютира в нов за него шампионат - Еврокупа-3. Участието му обаче няма да бъде дългосрочно, а само за един старт, който ще се състои на испанската писта "Херес".

Еврокупа-3 е нов формат, който стартира през настоящия сезон и е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Надпреварата е базирана в Испания и е алтернатива на европейската регионална Формула.

"Получих покана от един от отборите в Еврокупата да участвам на "Херес" - GRS, след като през зимата записах един състезателен уикенд за тима във Формула Регионал в Близкия изток. Искам да използвам всяка възможност, която се отвори за участие, а Еврокъп-3 е интересен шампионат. На практика това е модифицирана версия на Формула Регионал. Нямам очаквания за класиране, но от тима ми казаха, че очакват от мен постоянни времена и помощ за настройването на колата", заяви българският талант.

Отборите използваъ същите болиди като във Формула Регионал, но с някои минимални промени по корпуса. Тук колите са с 25 килограма по-леки, като са задвижвани от 1,75-литров турбо двигател на "Алфа Ромео" с мощност 270 конски сили.

"Херес" е една от любимите писти на Цолов, който миналата година спечели два от три старта на трасето по пътя към титлата в испанската Формула 4.

В трите състезания той неизменно печелеше и квалификациите.