Утрешният осми етап на рали Дакар при мотоциклетистите е отменен в памет на загиналия португалец Пауло Гонсалвеш, съобщават организаторите на надпреварата.

40-годишният Гонсалвеш почина от нараняванията си след падане от мотор по време на днешния специален етап. На мястото на трагедията пристигна медицински хеликоптер, лекарите го реанимираха на място, след което той беше откаран в болница, където беше констатирана смъртта му.

Гонсалвеш участва за 13-и път в кариерата си на рали Дакар.

"Смъртта на Пауло Гонсалвеш по време на седмия етап беше шок за всички, особено за мотоциклетистите. Той беше един от любимите участници в ралито и се ползваше с огромно уважение както сред ветераните, така и сред младите, които му се възхищаваха и се вдъхновяваха от него. След среща с участниците и продължителна дискусия организаторите решиха да отменят осмия етап при мотоциклетистите и АТВ-четириколките в памет на Пауло Гонсалвеш", се казва в официалното съобщение.

Най-доброто постижение на португалеца на рали Дакар е второ място в крайното класиране при мотоциклетистите през 2015 година. След шест етапа тази година той заемаше 46-а позиция.

Гонсалвеш е 29-ият участник в историята, който умира по време на ралито.

Рали Дакар за първи път се провежда на територията на Саудитска Арабия. Надпреварата завършва на 17 януари.