Фернандо Алонсо се провали в опита си да направи Златен требъл в моторните спортове, като спечели състезанието Инди 500. Испанецът не успя дори да се класира за старта, като неговият "Макларън" остана четвърти от шест автомобила в допълнителната квалификация, от която само три стигаха до старта.

Алонсо достигна скорост от 227.353 мили в час, но бе изпреварен от Кайл Кайсер (САЩ) с 0.019 мили в час, което го лиши от третата позиция.

В съботната обща пресявка той остана на 31-ва позиция, а само първите 30 пилоти се класираха за стартовата решетка. След това не успя и в допълнителната надпревара за място на състезанието.

"Беше трудна седмица - сподели испанецът, който в петък направи и катастрофа. - Дадохме всичко, на което сме способни, но не бе достатъчно. Беше голямо предизвикателство и не ме бе страх да опитам."

Макларън създаде отбора и автомобила специално за Алонсо, в преследването на победа в Инди 500 напистата в Индианаполис, САЩ. Идеята бе той да спечели Златен требъл в моторните спортове, след като вече има успех в Гран при на Монако във Формула 1 и "24 часа на Льо Ман". Това са трите състезания, считани за най-трудни в автомобилния спорт.

През 2017-а Алонсо направи първия си опит в Индианаполис, но остава пети. Тогава водеше след 27 обиколки, но повреда в двигателя го извади от играта за победата, отново в кола с дизайн на Макларън (за тима "Андрети").

Стартът на Инди 500 за 2019-а с неговите 200 обиколки, е другата неделя (26 май) от 20,30 часа българско време.